6oDh5lp8_1.jpg

Stödstrumpa

Vad finns det för olika stödstrumpor?

Stödstrumpor används av folk som behöver support i sin blodcirkulation för att motverka svullna och trötta ben. Det finns en rad olika klassificeringar (klass 1-4) där de ger olika mycket tryck:Klass 1ger lättare kompression om 10-21 mmHg. Används primärt vid lättare svullnader. Ofta använder man dessa efter exempelvis operation eller vid flygresor för att minska risken för proppar.Klass 2ger mer kompression om 23-32 mmHg och används när det finns ett större behov av ökad blodcirkulation. Exempelvis vid trötthetssymptom i benen och vid exempelvis långtidsbehandlingar.Klass 3 och 4:Har ytterligare kompression mot 34-46 mmHg respektive 49+ mmHg. Tänk på att det är viktigt vilken du väljer. Vi på Stödstrumpan hjälper dig gärna vid frågor eller funderingar. Tveka inte att höra av dig inför ditt köp.


Varför en stödstrumpa?

Stödstrumpor hjälper blodcirkulationen och venerna att göra sitt jobb. Det används ofta av personer i krävande yrken såsom vårdpersonal. Stödstrumpan ger ett visst tryck över vaderna som gör det lättare för blodet att cirkulera.


Vad är skillnaden mellan kompressionsstrumpor och stödstrumpor?

Stödstrumpor har ett lättare tryck och en väv som enbart stödjer benet. Medan kompressionsstrumpa har ett starkare tryck där väven också masserar benet.


Vilken kompression ska jag ha?

Om problemet är svullnader räcker det oftast med 12-17 mmHg. Men har du större problem och kan få åderbråck rekommenderas de med högre tryck om 18-22 mmHg.


Varför stödstrumpor vid operation?

När du varit inaktiv en längre period är blodflödet i regel något sämre och risken för blodpropp ökar. Stödstrumpor hjälper kroppen komma igång med blodcirkulationen.


Ska gravida använda stödstrumpor?

Det är generellt sett rekommenderat att använda stödstrumpor när man går igenom en graviditet. Det hjälper blodcirkulationen och minskar svullnade ben. Detta kan uppstå då blodet cirkulerar annorlunda i kroppen under graviditeten.


Kan jag använda stödstrumpor dygnet runt?

Sätt på stödstrumporna direkt på morgonen, för att sedan ha dem på dig hela dagen. Men det ska kännas bekvämt, känns det obehagligt så ta av dig stödstrumporna. Däremot ska du inte använda stödstrumpor när du sover. Om du fått ordination av din läkare. Du kan prova att sätta på dig den när du vaknar på morgonen. Känns det bättre efter en tids användning bör du också fortsätta.

cst_DMT0.jpg

Stödstrumpor gör skillnad

Vid långvarigt sittande eller stående som exempelvis flygtur eller arbetspass, uppleves ofta trötthet i både fötter och ben. Det beror på ett ökat blodtryck i kroppen. Det innebär att dina ben lätt blir svullna och kan få en försämrad blodcirkulation. En försämrad blodcirkulation kan dessutom leda till försvårade symptom som åderbråck, blodpropp och bensår. Därför är det en mycket  bra idé att använda stödstrumpor vid både långvarigt sittande och stående situationer.

NteNYzJw-scaled.jpg

Så vet du om dina ben är svullna

För att på ett enkelt sätt kontrollera om dina ben är svullna kan du prova pressa pekfingret mot smalbenet och hålla kvar i några sekunder. Släpp och se om en grop bildas. Är gropen kvar efter några sekunder är det ett tydligt tecken på mer omfattande svullnad i dina ben.

Hjälper venernas funktion

Genom att använda stödstrumpor, även kallat kompressionsstrumpor, minskar du blodtrycket på ett effektivt sätt. Fördelen med stödstrumpor är att de bidrar till ett tyck över vadmuskeln som hjälper blodet att lättare och snabbare cirkulera i venerna.

Med hjälp av ett par stödstrumpor kommer blodet syresätta och ge en smidigare ström vägen från hjärtat ner till fötterna och tillbaka igen. På så sätt känner du inget obehag och smärta, dina ben känns piggare och mer energifylld och din kropp kommer orka vara igång mycket längre.

Flera hälsofördelar med stödstrumpor

Utspänd hud och svullnade ben kan föra med sig andra risker och besvär. Några av besvären är bakterieinfektion, bensår och rosfeber som beror på ett försämrat barriärsskydd och svårigheter för immunförsvaret att nå fram igen svullnad och vävnad.

Efter att ha genomgått en operation kan det finnas en risk för biverkningar som svullnad, blåmärken och blodpropp, vanligtvis i benen. Stödstrumpor är en utmärkt åtgärd för att enkelt minska dessa besvär. Eftersom stödstrumpor ger en ökad blodcirkulation underlättas också läkningsprocessen tack vare ett par stödstrumpor.

2018Edit_SupCare13028.jpg

Varför stödstrumpor?

  • Minskad svullnad i fötter och ben
  • Ökar kroppens blodcirkulation
  • Förbättrar blodflödet
  • Minskar trycket på vener och muskler
  • Kraftig minskning av risk för blodpropp
  • Masserande effekt som ger piggare ben
  • Motverkar synliga åderbrock
  • Snabbare återhämtning efter hård ansträngning
5_19e801e0-6cd6-4592-9da5-64e908c5a36e.png

Smarta tips vid användning av stödstrumpor

Många upplever stödstrumpor som trånga, svåra och komplicerade att ta på sig. Det leder i sin tur till att många väljer att inte använda stödstrumpor. Här är några smarta och värdefulla tips och det kommer bli så mycket enklare att använda stödstrumpor.

  • Vänd stödstrumpan ut och in, stoppa in tåspetsen i strumpans tå och rulla upp strumpan uppför benet.
  • Använd ett par diskhandskar för att få ett bättre grepp om stödstrumpan.
  • Ha stödstrumporna på hela dagen. Från morgon när du vaknar, till kvällen när du går och lägger dig.
  • Använd inte stödstrumpor på natten eller när du sover. Blodtrycket i kroppen minskar när du ligger ner och gör stödstrumpan därmed överflödig eftersom syftet är att öka blodcirkulationen.
  • Trycket i stödstrumpan är det som ger hälsofördelar. Därför är det viktigt att stödstrumpan sitter tight, men får samtidigt inte göra ont.